Kraków, Kulinarne wydarzenia

Targ Śniadaniowy w Krakowie – Dworzec Główny AKTUALIZACJA: MIEJSCE ZAMKNIĘTE

W ten weekend do Krakowa powrócił Targ Śniadaniowy. W zeszłym roku odbywał się on w soboty w Parku Krakowskim, a niedziele w Parku Ratuszowym w Nowej Hucie. W tym sezonie, póki co, będzie odbywał się w budynku Dworca Głównego w samym centrum Krakowa.

targs1

Organizatorzy obiecują jednak, że wraz z powrotem cieplejszej pogody, zawita on do krakowskich parków. Ponadto wspominają, że wydarzenie być może odbywać będzie się również w ciągu tygodnia w budynku zabytkowego dworca. Wszystko zależy jednak od zainteresowania gości oraz wystawców. Wydarzeniu mają towarzyszyć wystawy i warsztaty.

Na Targ Śniadaniowy wybraliśmy się w niedzielę, dzięki czemu udało się nam ominąć sobotnie tłumy. Chcemy zaznaczyć, że uwielbiamy śniadania w parkach na świeżym powietrzu, aczkolwiek budynek byłego dworca ma w sobie klimat i co najważniejsze przestrzeń do zorganizowania takiego wydarzenia.

targs2

Twórcy targu zadbali o miejsca do siedzenia i konsumowania, zarówno wewnątrz budynku jak i na byłym peronie. Oprócz możliwości jedzenia i zakupu produktów spożywczych w budynku odbywały się również zajęcia fitness, a takżę warsztaty dla dzieci i dorosłych.

targs4

targs3

I Love Green zachęcająco prezentowało swoje smoothies i zielone koktajle. Stoisko obowiązkowe dla wszystkich, którzy preferują zdrowy tryb życia lub mają ochotę na dawkę witamin w płynie. Tuż obok, dla tych co za koktajlami nie przepadają, Orange4Events oferowało świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

targs5

targs7

Naszym zdaniem, zarówno bułka z matiasem od Sztuka Śledzia, jak i baklava od Ottomańska Pokusa powinny oficjalnie stać się klasyką weekendowego posiłku na targu śniadaniowym. Te dwa stoiska znamy bardzo dobrze, oferują swoje znakomite produkty na wielu eventach kulinarnych w mieście.

targs8

targs9

Piekarnia Kurpiowska Serafin (regionalne pieczywo na zakwasie) oraz Piekarnia Monika Bińkowska pojawili się na targu z wszelakimi, bardzo apetycznie wyglądającymi typami pieczywa. Tym razem zrobiliśmy zakupy u Pani Moniki, która na co dzień oferuje swoje produkty przy ulicy Długiej 7. Cynamonki i drożdżówka z cytrynowym lukrem i skórką cytrynową sprawdziły się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy.

targs10

Serowarnia Magdalenka oferowała wszelkiego rodzaju nabiał – oscypki, bryndzę, sery owcze, kozie i krowie oraz masło.

targs13

Rycerz na swoim stoisku z ziołami oferował ekologiczne przyprawy i zioła z worków jutowych. W ofercie znajdziecie sporo nietypowych ziół, a także wskazówki do ich stosowania. Fani zielarstwa będą zachwyceni.

targs12

Kolektyw Umami serwował wegańskie zupy i przekąski, my zdecydowaliśmy się na pojemnik wegańskich śledzi po kaszubsku – z dodatkiem marynowanych pieczarek, alg, pomidorów i przypraw. Mamy nadzieję na znalezienie w nich piątego smaku.

targs6

Gospodarsto Ekologiczne ‚Sokół’ oferowało certyfikowane warzywa i owoce prosto z rodzinnego gospodarstwa zajmującego się ekologiczną uprawą. Samo zdrowie!

targs11

Oprócz opisanych przez nas wystawców, na targu można było spróbwać burgerów, kiełbaski z grilla, naleśników, a także zaopatrzyć się w świeże zioła, rośliny, oliwki, makaroniki, pieczone kasztany czy kawę. Cieszymy się, że po przerwie Targ Śniadaniowy powrócił do Krakowa i ożywił opuszczony budynek dworca głównego. Mamy jednak nadzieję, że i w tym roku będziemy mieli okazję śniadać pod gołym niebem otoczeni zielenią.

 

Reklamy
Zwykły wpis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s